Βαθμίδες Ασφάλειας Συναγερμών
(Security Grades)
Εισαγωγή
Η μελέτη και εγκατάσταση των συστημάτων συναγερμού (Security Alarm Systems) πρέπει να εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΝ 50131.
Το Ευρωπαϊκό πρότυπο βασίζεται στην ανάλυση και αξιολόγηση του κινδύνου (risk analysis) και ότι το σύστημα πρέπει να ανιχνεύει τους εισβολείς πριν αυτοί φθάσουν στον στόχο τους. Η μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση του κινδύνου για να καθορίσει το σύστημα και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν. Η εκτίμηση κινδύνου βασίζεται σε παραμέτρους όπως, αξία ασφαλιζόμενων χώρων, προσπάθεια που θα καταβάλει ο εισβολέας να εισέλθει στον συγκεκριμένο χώρο, κ.λ.π.. Οι παράμετροι αυτοί καθορίζουν τις κλίμακες (επίπεδα) ασφάλειας (security Grade) που απαιτούνται. Η οδηγία ΕΝ 50131 χωρίζει τις κλίμακες ασφάλειας σε 4 κατηγορίες, από Grade 1 (χαμηλού κινδύνου) έως Grade 4 (Υψηλού κινδύνου). Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο εξοπλισμός και ο τρόπος εγκατάστασης να διαβαθμιστούν για να καλύπτουν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών της κάθε κλίμακας.
Οι Βαθμίδες (Grades)
Grade 1: Αφορά ιδιοκτησίες που δεν έλκουν εύκολα διαρρήκτες και αφορά κυρίως διαρρήκτες ευκαιριακούς χωρίς πρότερο σχεδιασμό αλλά απόφαση της στιγμής. Ιδιοκτησίες αυτής της κατηγορίας περιέχουν κατά βάση μικρής αξίας προϊόντα και δεν είναι απαραίτητη η ασφάλιση τους.
Grade 2: Αφορά ιδιοκτησίες που έλκουν έμπειρους διαρρήκτες που έχουν εμπειρία από συστήματα συναγερμού και πολύ πιθανό έχουν μαζί τους εξοπλισμό για να παρακάμψουν έναν απλό συναγερμό και τις πόρτες ή τα παράθυρα και να εισέλθουν στον χώρο. Αφορά κυρίως οικίες και μικρές επιχειρήσεις.
Συστήματα διαβάθμισης Grade 2 πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συνδεδεμένη την επαφή “tamper” όλων των εξαρτημάτων (αισθητήρια, σειρήνες) στον πίνακα ελέγχου. Είναι αυτονόητο ότι και η επαφή “tamper” του πίνακα θα είναι συνδεδεμένη.
Grade 3: Αφορά ιδιοκτησίες με μεγάλο κίνδυνο διάρρηξης. Η ιδιοκτησία πιθανόν να περιέχει αντικείμενα μεγάλης αξίας που είναι σχετικά εύκολο να πωληθούν. Οι πιθανοί διαρρήκτες θα έχουν μεγάλη γνώση σε συστήματα συναγερμού και εξοπλισμό να εισβάλλουν στον χώρο. Ιδιοκτησίες αυτού του τύπου είναι πλούσιες οικίες (επαύλεις, βίλες κ.λ.π) και πολλά εμπορικά καταστήματα.
Grade 4: Σε αυτή την διαβάθμιση ανήκουν ιδιοκτησίες που περιέχουν αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας. Οι εισβολείς εδώ αναμένεται να έχουν πολύ καλή γνώση συστημάτων συναγερμού, θα έχουν προγραμματίσει και σχεδιάσει την είσοδο τους από καιρό και θα έχουν όλα τα εργαλεία που θα τους διευκολύνουν στην πρόσβαση τους στον χώρο. Η απόπειρα πρόσβασης πέραν από πόρτες και παράθυρα μπορεί να γίνει και από τοίχους, πατώματα, οροφή κ.λ.π..
Ιδιοκτησίες αυτού του τύπου είναι κοσμηματοπωλεία, τράπεζες, ενεχυροδανειστήρια κ.λ.π.
Ποιό Grade?
Για την επιλογή της βαθμίδας ασφάλειας εάν δεν υπάρχουν περιορισμοί από κάποια ασφαλιστική εταιρεία, είναι θέμα του μελετητή – εγκαταστάτη -ιδιοκτήτη σε τι βαθμό θέλουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του χώρου. Για παράδειγμα η επιλογή αλλά και η σύνδεση των αισθητηρίων κίνησης (motion detectors). Ένα PIR με επαφή tamper και anti-mask λειτουργία υπάγεται στην βαθμίδα 3 (Grade 3). Εάν δε έχει έστω ένα από αυτά ή δεν συνδεθούν πέφτει στην βαθμίδα 2 και συμπαρασύρει και όλο το σύστημα προς τα κάτω.
Σε ένα σύστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά από διάφορους κατασκευαστές και διαφορετικών βαθμίδων, το συνολικό όμως σύστημα θα ανήκει στην χαμηλότερη βαθμίδα από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιηθήκαν.
Ασφαλιστικές απαιτήσεις
Η εγκατάσταση και συντήρηση ενός καλού συστήματος συναγερμού μπορεί να σας εξασφαλίσει ως αντιστάθμισμα χαμηλότερες χρεώσεις ασφάλισης κλοπής. μπορεί να σας εξασφαλίσει ως αντιστάθμισμα χαμηλότερες χρεώσεις ασφάλισης κλοπής.