Υπέρυθρη θέρμανση

H υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία βρίσκεται πέρα από το κόκκινο όριο του φάσματος του ορατού φωτός, στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή που εκπέμπει ο ήλιος, αλλά και το ανθρώπινο σώμα. Δεν έχει καμία σχέση (και δεν πρέπει να συγχέεται) με την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, που εκπέμπεται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. H υπέρυθρη ακτινοβολία δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από το μάτι. Μπορούμε να την αισθανθούμε χάρη στους αισθητήρες του ανθρώπινου δέρματος. Η υπέρυθρη ακτινοβολία λειτουργεί στη βάση της προστατευτικής, μακροκυματικής υπέρυθρης C-ακτινοβολίας (βιογεννετικό υπέρυθρο), η οποία διαπερνά τον αέρα και θερμαίνει τα στερεά σώματα. Δεν θερμαίνεται δηλαδή πρώτα ο αέρας. Ο αέρας θερμαίνεται, αλλά αφού έλθει σε επαφή με τα ήδη θερμά αντικείμενα του περιβάλλοντος. Η υπέρυθρη θέρμανση, λειτουργεί συνεπώς απολύτως φυσικά, θερμαίνοντας το περιβάλλον όπως θερμαίνει ο ήλιος.

Πηγές υπέρυθρης ακτινοβολίας, είναι ο ήλιος, η φωτιά, το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, η υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι ο φυσικός τρόπος θέρμανσης. Ο τρόπος δηλαδή, που επέλεξε η φύση να μας θερμάνει, εν αντιθέσει με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης που είναι βλαβερά στην υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία.

Πλεονεκτήματα:

Λειτουργία: Με την θέρμανση των δομικών στοιχείων, των επίπλων και του ανθρωπινού σώματος δημιουργείται ένας θερμοσυσσωρευτής, ο οποίος συσσωρεύει ενέργεια και την αποθηκεύει για πολύ χρόνο. Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, το θερμαντικό σώμα σβήνει μέχρι να χρειαστεί να ξαναγεμίσει τον συσσωρευτή. Αντικείμενα και τοιχώματα μένουν στεγνά και αποδίδουν θερμότητα. Τόσο τα καλοριφέρ όσο και τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα, δεσμεύουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο του χώρου, τον θερμαίνουν και τον ανακυκλοφορούν ζεσταμένο, με «βίαιο» τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάδευση της σκόνης και των μικροοργανισμών στο χώρο, ενώ παράλληλα, οι γύρω τοίχοι που είναι πιο ψυχροί από τον αέρα, υγροποιούν μέρος αυτού που επικάθεται επάνω τους (δημιουργείται δηλαδή υγρασία). Επίσης, τα μέσα θέρμανσης που αξιοποιούν τα ρεύματα αέρα παρουσιάζουν και ένα ακόμη μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την διαφορά θερμοκρασίας στα δομικά στοιχεία του χώρου, που μεταξύ οροφής και δαπέδου μπορεί να φτάνει και τους 7°C.

Υγεία: Επειδή με την υπέρυθρη θέρμανση δεν έχουμε πρωτογενή θέρμανση αέρα, αλλά θερμότητα μέσω ακτινοβολίας, ο αέρας δεν στροβιλίζεται οπότε και αποφεύγεται η αιώρηση σκόνης. Ένας ιατρός – πνευμονολόγος μπορεί να σας εξηγήσει τις επιβλαβείς συνέπειες της κυκλοφορίας της σκόνης και των μικροοργανισμών στον αέρα που αναπνέετε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις άσθματος και αλλεργικές εξάρσεις. Ακολούθως, η θερμοκρασία του αέρα είναι πιο χαμηλή από αυτή των τοιχωμάτων. Όπως αναφέραμε, ο εισπνεόμενος αέρας είναι δροσερότερος, χωρίς σκόνες και για αυτό κατά πολύ πιο υγιεινός.

Οικονομία: Το σύστημα είναι οικονομικό στην απόκτηση και προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας κατά την λειτουργία του έως και 50% σε σχέση με τα συμβατικά θερμαντικά μέσα (πετρέλαιο).