– Απόλυτη αυτονομία θέρμανσης. Χαμηλότερο κόστος κτήσης από την συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C)
– Χαμηλότερη κατανάλωση από τον συμβατικό τρόπο θέρμανσης το λιγότερο κατά 50% και από το Α/C 80%.
– Δεν χρειάζονται πρόσθετες εργασίες (μερεμέτια, εμφανείς σωλήνες θέρμανσης).
– Δεν χρειάζεται χώρος για λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου (οικονομία χώρου).
– Αφήνει ελεύθερους τους τοίχους για χαμηλά έπιπλα (άριστη διευθέτηση χώρου).
– Είναι υγιεινή θέρμανση διότι στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους (προστατεύει το κτίριο από την διάβρωση και είναι ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων, καρδιακά, αρθρίτιδες κλπ.). Δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι (που δίνουν αίσθηση κρύου, σκόνη και κυκλοφορία βακτηριδίων, ιών κλπ με τον αέρα, ιδιαίτερα σημαντικό για ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, φιλάσθενα άτομα κλπ.). Ζεσταίνει το χώρο «ήπια» και ομοιόμορφα και έτσι, όχι μόνο δεν αναδεύει τη σκόνη αλλά εξασφαλίζει και την ομοιογενή θερμοκρασία των δομικών στοιχείων, με διαφορές ίσες ή μικρότερες των μόλις 2°C.
– Μηδενικό κόστος ετήσιας συντήρησης (οικονομία).
– Αν χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θέρμανση επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία στην συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο).
– Με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων καλύπτεται το 100% του κόστους θέρμανσης (επένδυση-έσοδο). – Τριετής εγγύηση-απεριόριστη διάρκεια ζωής.
– Είναι εξαιρετικά απλά και ασφαλή στην εγκατάσταση και τη χρήση τους και προσφέρουν επίσης σύγχρονη αισθητική, εντελώς αθόρυβη λειτουργία και αξιοπιστία λόγω απουσίας κινούμενων μηχανισμών.

– Ανόμοια κατανομή της θερμότητας. Παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις έως και 7°C μεταξύ οροφής και δαπέδου. – Άμεση θερμική απώλεια κατά τον αερισμό του χώρου.Ο θερμός αέρας χάνεται άμεσα μόλις ανοίξετε τα παράθυρα και χρειάζεται πολλή ώρα για να επανέλθει επαρκής θερμότητα στο χώρο. – Ανάδευση σκόνης. Τα ανοδικά ρεύματα του θερμού αέρα μεταφέρουν τη σκόνη και τα μικρόβια προς τα πάνω, ανακυκλώνοντάς τα στο χώρο, εντείνοντας τον κίνδυνο αλλεργιών. – Ψυχρές και υγρές επιφάνειες. Ο αέρας δεν μεταδίδει αποδοτικά τη θερμότητα στα στερεά σώματα και έτσι οι τοίχοι αργούν να ζεσταθούν, παραμένοντας πάντα ψυχρότεροι από τον αέρα. Ο ζεστός αέρας που έρχεται σε επαφή με τους ψυχρούς τοίχους, υγροποιείται και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μούχλας. – Υψηλό κόστος λειτουργίας. Η κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων. Η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, παραμένει φθηνότερη σχεδόν κατά 40% σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. – Υψηλό κόστος συντήρησης. Οι καυστήρες και τα κλιματιστικά φέρουν μηχανικά μέρη και άρα πρέπει να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά. – Υψηλό κόστος εγκατάστασης. Τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης (λέβητες, καλοριφέρ, κλιματιστικά κ.λ.π.) έχουν υψηλό κόστος και απαιτήσεις χώρου (σε τετραγωνικά) για την εγκατάστασή τους. Απώλεια μόνωσης λόγω υγρασίας. Οι υγροί τοίχοι οδηγούν σε απώλεια μόνωσης, που με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Το εντελώς αντίθετο! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι η υπέρυθρη θέρμανση όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά είναι και ιδιαίτερα ευεργετική. Οι φόβοι περί επιβλαβών επιδράσεων έχουν προέλθει από τη σύγχυση της ευεργετικής Υπέρυθρης Ακτινοβολίας με την επιβλαβή Υπεριώδη ακτινοβολία. Ακούγοντας τη λέξη “ακτινοβολία” πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς ανησυχούν, αλλά η ακτινοβολία έχει πολλές μορφές, άλλες επιβλαβείς και άλλες ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η Υπέρυθρη Ακτινοβολία αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε μια ποικιλία από ιατρικές εφαρμογές, ευεργετικές για τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε οτι στις θερμοκοιτίδες τα πρόωρα νεογνά εκτίθενται σε υπέρυθρη ακτινοβολία για να θερμανθούν. Η ευεργετική υπέρυθρη ακτινοβολία αποτελεί το κύριο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, την οποία και δεχόμαστε όλοι καθημερινά. Αντίθετα, το υπεριώδες μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου είναι επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται η μακρά έκθεση σε αυτό. Από το σύνολο του 1kW ενέργειας περίπου που δεχόμαστε από τον ήλιο στο ζενίθ του, τα 527W είναι υπέρυθρη ακτινοβολία, τα 445W ορατό φως και τα 32W είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Συνεπώς, η Υπέρυθρη Θέρμανση δεν διαφέρει σε τίποτε από την οικεία, ευεργετική θερμότητα που δεχόμαστε από τον ήλιο στην καθημερινότητά μας και φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης αποτελούνται από μια ειδική θερμομονωτική πλάκα, ίσου μεγέθους με το εμβαδόν της πρόσοψής τους. Το υλικό κατασκευής της πλάκας είναι το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη, ένας πρακτικά άκαυστος θερμοσυσσωρευτής ο οποίος διαρρέεται από μια συστοιχία ηλεκτρικών αντιστάσεων που δεν πυρακτώνονται. Όπως κάθε σώμα που θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, έτσι και το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη όταν θερμαίνεται συσσωρεύει ένα μέρος της θερμότητας και ένα άλλο το εκπέμπει ως Υπέρυθρη Θερμότητα. Το βασικό πλεονέκτημα του πολυϊμιδίου άνθρακα γραφίτη είναι πως εκτός του ότι φέρει κατά πολύ ανώτερες θερμικές ιδιότητες από οποιοδήποτε συμβατικό θερμαντικό σώμα, συνεχίζει την εκπομπή ήπιας θερμότητας ακόμη κι όταν το πάνελ σβήσει. Το κέρδος στην κατανάλωση είναι φυσικά άμεσο, ειδικά αν τα πάνελ συνδυαστούν με θερμοστάτες. Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης εκπέμπουν τη θερμότητα με 45 μοίρες άνοιγμα προς τα αριστερά και τα δεξιά από τα άκρα της πρόσοψής τους, με ωφέλιμη ακτίνα θέρμανσης τα 3 μέτρα.