CIF ή D1 ή 960H ή HD-SDI ή HD-CVI ή AHD ή HD-TVI

Έως πριν μερικά χρόνια όλα τα συστήματα video ήταν αναλογικά με μέγιστη ανάλυση της τάξης των 360Χ240  έως 360X288 pixels ή 0.1MP (CIF) και 720Χ480 έως 720Χ576 pixels ή 0.4 MP (D1).

Συστήματα κατηγορίας CIF (420-480 TVL) δεν κατασκευάζονται πλέον και στην αγορά διατίθεται μόνο ότι υπάρχει σε stock. Επίσης αυτά της κατηγορίας D1 (600 TVL) δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες καθότι τα monitor και οι τηλεοράσεις που κυκλοφορούν είναι “ευρείας” οθόνης (wide screen) και έχουν αντικατασταθεί από τη κατηγορία 960Η ή WD1 με ανάλυση 960Χ480 έως 960Χ576 pixels ή 0.5 MP (700-720 TVL).

Σημείωση: η έννοια των pixels στα αναλογικά είναι για σύγκριση με τα ψηφιακά

Υπενθυμίζουμε ότι για να μπορέσει να αξιοποιηθεί η υψηλότερη αυτή ανάλυση, θα πρέπει όλες οι συσκευές που απαρτίζουν το σύστημα CCTV (κάμερες, καταγραφικό, μόνιτορ) να υποστηρίζουν ανάλυση 960Η. Αν έστω και μια από αυτές έχει χαμηλότερη ανάλυση, τότε το όλο σύστημα θα περιοριστεί σ’ αυτή τη χαμηλότερη ανάλυση.

Τα πλεονεκτήματα των συσκευών 960Η, σε σύγκριση με τις συμβατικές αναλογικές συσκευές, είναι κυρίως τα εξής:

  • Παρέχουν 33% υψηλότερη ανάλυση (μεγαλύτερη λεπτομέρεια) εικόνας από την ανάλυση D1 και κατά 5,45 φορές από την ανάλυση CIF.
  • Είναι πλήρως συμβατές με υπάρχουσες αναλογικές καλωδιώσεις CCTV.
  • Δεν παραμορφώνουν την εικόνα στα σύγχρονα μόνιτορ ευρείας οθόνης (16:9), επειδή και τα αισθητήρια των καμερών έχουν την ίδια αναλογία διάστασης (16:9).

Πρόσφατα, στην αγορά έχουν εμφανιστεί κατασκευαστές ή και εισαγωγείς, που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους μη γνωρίζοντες, ισχυριζόμενοι, ότι οι αναλογικές τους κάμερες, εφοδιασμένες (ή όχι) με αισθητήρια πολλών ΜPixels, έχουν ανάλυση 750, 800, 1000 ή και 1200 TVL! Η αλήθεια είναι, ότι όσο υψηλής ανάλυσης αισθητήριο και αν χρησιμοποιηθεί, ποτέ δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί υψηλότερη ανάλυση από τα 720 TVL, λόγω της αναλογικής φύσης του σήματος εξόδου της κάμερας και της ανάλυσης του DVR.

Εν κατακλείδι αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη ανάλυση που μπορεί να προσφέρει το συμβατικό αναλογικό CCTV είναι 960H (960×576 pixels), μόλις η μισή από την ανάλυση 720p (1280×720) ή μόλις το 1/4 από την ανάλυση 1080p (1920×1080 pixels) των προγραμμάτων HD της ψηφιακής τηλεόρασης.

Αν απαιτείται υψηλότερη ανάλυση, τότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάμερες Υψηλής ανάλυσης HD, για συμβατότητα με τα ίδια ομοαξονικά καλώδια ή κάμερες IP, με διαφορετική όμως καλωδίωση.

Σε γενικές γραμμές ένα σύστημα CCTV 960H επιτρέπει την αναγνώριση προσώπων σε απόσταση έως τα 3 μέτρα από την κάμερα ενώ ένα σύστημα HD επιτρέπει την αναγνώριση σε αποστάσεις έως 15 μέτρα, αναλόγως και του μοντέλου φυσικά.

Η τεχνολογία IP, η προτιμώμενη τεχνολογία για το μέλλον, επιλύει μεν το πρόβλημα της υψηλής ανάλυσης, αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλες τις σημερινές ανάγκες, καθώς είναι ακόμη ακριβότερη, απαιτεί νέες καλωδιώσεις, είναι πιο σύνθετη στην εφαρμογή της, απαιτεί ειδικές γνώσεις από τους εγκαταστάτες και παρουσιάζει κάποια καθυστέρηση μεταξύ του χρόνου λήψης της εικόνας και της επίδειξης της, κάτι που δεν είναι επιθυμητό σε ορισμένες εφαρμογές.
Το μεταβατικό στάδιο από τα συμβατικά αναλογικά συστήματα  στα δικτυακά IP καλύφθηκε με αναλογικές κάμερες HD. Η πρώτη τεχνολογία αναλογικού HD που εφαρμόστηκε σε κυκλώματα CCTV ήταν η HD-SDI (Serial Digital Interface), γεννημένη στα στούντιο τηλεόρασης, και καθιερωμένο παγκόσμιο πρότυπο. H HD-SDI έδωσε λύση στο πρόβλημα της υψηλής ανάλυσης, παρέχοντας αξεπέραστη ποιότητα εικόνας HD 1080p από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, χωρίς καθυστέρηση στη μετάδοση και χωρίς να απαιτεί ειδικές γνώσεις για την εφαρμογή της. Όμως λόγω της ασυμπίεστης ψηφιακής μετάδοσης της εικόνας, απαιτεί πολύ καλή ποιότητα ομοαξονικής καλωδίωσης μεταξύ κάμερας και καταγραφικού, με μέγιστο μήκος ως 100-150m.Το πλεονέκτημα της διατήρησης της υφιστάμενης καλωδίωσης, με τα πολλά προβλήματα που εμφάνισε χάθηκε και τελικά η τεχνολογία αυτή στα κυκλώματα CCTV τείνει να εγκαταλειφθεί και αντικαταστάθηκε από τις AHD, HD-CVI και HD-TVI, δύο τεχνολογίες που και αυτές χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα ομοαξονικά καλώδια για την μετάδοση του σήματος.

Σημειώνουμε ότι παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά, κάμερες τεχνολογίας HD-SDI σε πολύ χαμηλές τιμές, καθαρά στην προσπάθεια να μειωθούν τα αποθέματα των εταιρειών. Η επένδυση σε ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να αποφεύγεται.

Όπως προαναφέρθηκε το κενό που δημιουργείται από το IP και το HD-SDI ήλθαν να καλύψουν κάποιες νέες αναλογικές τεχνολογίες μεταφοράς σήματος HD μέσω ομοαξονικού καλωδίου μεγάλου μήκους, προσαρμοσμένες περισσότερο στο παραδοσιακό CCTV και με χαμηλότερο κόστος, όπως το HDCVI, το AHD και το HDTVI.

To HD-CVI (Composite Video Interface), δημιουργήθηκε και διατίθεται από τον κατασκευαστή προϊόντων CCTV Dahua στην Κίνα και παρά του ότι εμφανίστηκε πρώτο, δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής, καθώς οι λοιποί μεγάλοι κατασκευαστές που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν, πρέπει να συνεργαστούν με τον ανταγωνιστή τους. Οι επεξεργαστές εικόνας Digital Signal Processors (DSP) και τα HDCVI Digital Video Recorder (DVR) κατασκευάζονται μόνο από μία εταιρεία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει την τύχη της Beta-max, θυμάστε τον ανταγωνισμό που υπήρχε στα πρώτα video player (Beta vs. VHS).
Το AHD (Analogue High Definition), ένα πρότυπο που δημιουργήθηκε στην Κορέα, δεν έχει επίσης ευρεία αποδοχή ακόμη, καθώς ξεκίνησε υποστηρίζοντας αναλύσεις μόνο μέχρι 720p. Ήδη το 2015 άρχισαν να κυκλοφορούν κάμερες και υβριδικά DVR που υποστηρίζουν 1080P. Από την εμπειρία μας στην χρήση AHD καμερών και DVR στα 720P μπορούμε να πούμε ότι η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική. Η εταιρεία μας προσφέρει και εγκαθιστά AHD συστήματα.
Από τα νέα πρότυπα το πλέον διαδεδομένο είναι το HD-TVI (Transport Video Interface), δημιουργημένο από την εταιρεία Techpoint στο San Jose της Καλιφόρνια (US). Η Techpoint όμως δεν κατασκευάζει κάμερες παρά μόνο αισθητήρες (Chipsets). Η τεχνολογία HD-TVI είναι πλατφόρμα  ανοικτή σε όλους τους κατασκευαστές CCTV και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 100 εταιρείες κατασκευάζουν με αυτή. Ο καταναλωτής δεν δεσμεύεται στα προϊόντα μιας μόνο εταιρείας καθότι όλα μεταξύ τους είναι συμβατά και όλα τα προϊόντα HD-TVI είναι συμβατά προς τα κάτω (τα 1080P δέχονται τα 720P και τα απλά αναλογικά).

Βασικά πλεονεκτήματα του HD-TVI:

  • Video HD πραγματικού χρόνου σε αναλύσεις 720pκαι 1080p.
  • Χρησιμοποιεί τα ίδια ομοαξονικά καλώδια και κονέκτορες BNC με τα αναλογικά συστήματα, κάνοντας εφικτή την εύκολη αναβάθμιση τους, με την αντικατάσταση μόνο του καταγραφικού και όσων από τις αναλογικές κάμερες χρειάζεται να αναβαθμιστούν σε HD.
  • Μετάδοση σήματος κάμερας μέσω ομοαξονικού καλωδίου σε αποστάσεις ως και 500m.
  • Λειτουργεί και σε καλώδια mini-RG59 / microcoaxial.
  • Μετάδοση σήματος κάμερας μέσω καλωδίου UTP / twisted pair σε αποστάσεις ως 200m με χρήση ειδικών balun χαμηλού κόστους.

turbo-hd-4

turbo-hd-3_1

  • Υψηλή αξιοπιστία και ανεκτικότητα σε παρεμβολές.
  • Δυνατότητα χρησιμοποίησης υπαρχουσών αναλογικών καμερών ή και προσθήκης IP καμερών σε μια εγκατάσταση.
  • Ίδια πρακτική εγκατάστασης και ευκολία χρήσης χωρίς να απαιτούνται νέες ειδικές γνώσεις.

Από όσα προαναφέρθηκαν προκύπτει ότι η καλύτερη επιλογή στα αναλογικά συστήματα είναι η HDTVI, τεχνολογία που πιστεύουμε ότι θα κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμη έως ότου τα αναλογικά συστήματα αντικατασταθούν πλήρως από τα δικτυακά IP.

CCTV Resolution Standrds
Term Pixels (W x H) Notes
QCIF 176 x 120 Quarter CIF (half the height and width as CIF)
CIF 352 x 240
2CIF 704 x 240 2 times CIF width
4CIF 704 x 480 2 times CIF width and 2 times CIF height
D1 720 x 480 aka “Full D1”
720p HD 1280 x 720 720p High Definition
960p HD 1280 x 960 960p High Definition (Sony HD standard)
1.3 MP 1280 x 1024 aka “1 Megapixel” or “1MP”
2 MP 1600 x 1200 2 Megapixel
1080p HD 1920 x 1080 1080p High Definition
3 MP 2048 x 1536 3 Megapixel
5 MP 2592 x 1944 5 Megapixel