VLAR2

Οι κλασικές μπαταρίες Μολύβδου-οξέος, περιέχουν πλάκες θειικού Μολύβδου (PbSO4) και ηλεκτρολύτη διάλυμα θειικού οξέος (H2SO4). Οι μπαταρίες “κλειστού τύπου – sealed battery” ή “maintenance free battery” είναι η εξέλιξη των κλασσικών μπαταριών Μολύβδου-οξέος στην προσπάθεια η μπαταρίες αυτού του τύπου να είναι πιο εύχρηστες. Η βελτιωμένη αυτή έκδοση των μπαταριών αυτών έχει την ονομασία VRLA battery (valve-regulated lead-acid battery).
Οι δύο βασικοί τύποι των μπαταριών αυτών είναι οι μπαταρίες AGM και οι μπαταρίες με GELL CELLS.
AGM
Οι μπαταρίες τύπου AGM χρησιμοποιούν Boron-Silicate Glass Mat μεταξύ των πλακών. Ο ηλεκτρολύτης είναι μέσα στο Glass Mat και δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής σε περίπτωση σπασίματος της μπαταρίας. Επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος παγώματος της μπαταρίας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αφού δεν υπάρχουν υγρά μέσα. H τάση φόρτισης είναι η ίδια όπως για κάθε απλή μπαταρία και λόγω του ότι η εσωτερική αντίσταση είναι εξαιρετικά μικρή δεν υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της μπαταρίας κάτω από συνθήκες γρήγορης φόρτισης ή εκφόρτισης. Ο ρυθμός αυτοεκφόρτισης είναι πολύ χαμηλός της τάξης του 1-3% μηνιαία που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν εκτός φόρτισης για περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς να πέσει ιδιαίτερα η απόδοση των. Οι πλάκες στην AGM είναι ιδιαίτερα συμπαγείς και αντέχουν περισσότερους κραδασμούς από κάθε άλλη μπαταρία. Έχουν διάρκεια ζωής 10-12 χρόνια ενώ είναι κατάλληλες για κυκλικές, πολλαπλές φορτίσεις με εφαρμογές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, UPS, ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, κ.λ.π.
GEL
Οι μπαταρίες τύπου GEL περιέχουν ένα οξύ που έχει γίνει σαν ζελέ με την προσθήκη Silica Gel. Το πλεονέκτημα αυτών των μπαταριών είναι ότι είναι αδύνατον να χυθεί το οξύ ακόμα και αν σπάσει η μπαταρία. Δε μπορούν να φορτιστούν γρήγορα σε έναν συμβατικό φορτιστή αυτοκινήτου γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάθουν μόνιμη βλάβη. Επίσης πρέπει να φορτίζονται σε χαμηλότερη τάση από τις υγρού τύπου ή από τις AGM (2/10 λιγότερο) γιατί μπορεί να δημιουργηθούν κενά μέσα στο GEL που δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ, προκαλώντας μείωση της ολικής χωρητικότητας της μπαταρίας. Οι βαθιάς εκφόρτισης μπαταρίες GEL έχουν διάρκεια ζωής 10-12 χρόνια ενώ είναι κατάλληλες για κυκλικές, πολλαπλές φορτίσεις με εφαρμογές σε αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες), UPS, ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, κ.λ.π.